Ha van valami, ami biztosan rendszeresen készül nálunk, akkor az a kenyér. Jó néhány éve magam készítem, tényleg csak ritkán fordul elő, hogy venni kell. Pedig az oly népszerű francia "boulangerie" minden sarkon megtalálható, mégis szívesebben fogyasztjuk az itthon készült pékcuccot.
Leggyakrabban az alábbi kifli/zsemle receptet használom, egyrészt, mert elég gyorsan és egyszerűen elkészül, másrészt pedig tényleg nagyon finom, nem utolsó sorban pedig praktikus, hiszen előszeretettel hordunk szendvicset a munkába.
Hozzávalók 6 db-hoz:
- 300 g félbarna liszt
- 150 ml tej/víz
- 30 ml olívaolaj/ puha vaj
- 16 g friss élesztő
- 1 tk barnacukor
- 5 g só
- 2 tk citromlé
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
- Közben egy tálba mérjük a többi hozzávalót, majd az élesztővel együtt összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk a tésztát (rugalmas legyen, ne túl lágy, ne túl kemény). Letakarjuk egy konyharuhával, vagy még jobb, ha van egy zárt kelesztőtálunk, de lezárhatjuk folpackkal is.
- Kb 40 percig szobahőmérsékleten kelesztjük, majd 6 részre osztjuk, felgömbölyítjük, majd ismét letakarva állni hagyjuk 10 percet.
- Ovális/ háromszög alakúra nyújtjuk (ha vajas kiflit szeretnénk, ilyenkor megkenhetjük puha vajjal a tésztát), majd kifli formára felsodorjuk, és tepsire helyezve 40 percet tovább kelesztjük. (Ha zsemléket szeretnénk, akkor felgömbölyítés után hagyjuk kb 40 percet teljesen megkelni.)
- Ha ez megvan, akkor bedobjuk a 240-250 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 15 perc alatt - légkeveréssel - szép "pirosra" sütjük.
Aztán jöhet rá a vaj, a lekvár, méz, mogyoróvaj........vagy éppen füstölt kolbász ;)
Eredeti recept: Farkas Vilmos
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.