Idén mepróbálom a karácsonyi sütiket tejtermékmentes verzióban teljesíteni. Pontosabban olyan sütiket készíteni, amiket könnyen meg tudok ily módon is sütni, Gyerekkoromban nagymamám készítette gyakran a mákos- vagy diós patkókat, bár furcsa módon nem karácsonyra- vagy nem feltétlenül akkorra, bármilyen családi összejövetelen helye volt. Nehéz a választás, hogy diós vagy mákos, habár azt hiszem, gyerekkkoromban nem szerettem annyira a diós sütiket.....most annál inkább..de mivel a diófélék sem nagy barátai a "kispofámnak", így most maradok a mákosnál.....részletkérdés. :)
Hozzávalók:
- 50 g rétesliszt
- 200 g sima liszt
- 100 g puha kókuszzsír
- 60-70 g kókusztejszín
- 1 csipet só
- 1 evőkanál barna cukor
- 10 g friss élesztő
- kb. 0,5 dl hideg víz
töltelék:
- 70 g darált mák
- 35 g barna cukor
- pici kókusztejszín vagy növényi tej vagy víz
Elkészítés:
- A kókusztejszínt langyosra melegítjük, beletesszük a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
- Közben egy tálban elmorzsoljuk a kókuszzsírt a lisztekkel, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát. A vizet csak akkor használjuk, ha egyébként nem állna össze.
- Letakarjuk, és 20-30 percig pihentetjük.
- Ezalatt összekeverjük a töltelék hozzávalóit. Folyadékból csak nagyon keveset használjunk (kb.1 evőkanálnyit), hogy a mák ne szóródjon.
- A pihentetett tésztát 3 mm-esre nyújtjuk, majd kb. 6 cm-es pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle.
- Mindegyikbe annyi tölteléket kanalazunk, hogy kényelmesen be tudjuk a korongokat zárni. Jól sodorjuk össze, nehogy sütés közben kinyíljanak, és formázzunk belőlük kifliket.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, majd 180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük. (kb. 10-15 perc)
- Még forrón porcukorba forgatjuk a kifliket.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.