Hozzávalók 2 kisebb rúdhoz:
a tésztához:
- 50 ml növényi tej (vagy víz)
- 1 db tojássárgája
- 5 g friss élesztő
- 260 g liszt
- 25 g porcukor
- 1 csipet só
- 100 g zsír
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
- 120 ml víz
- 125 g barna cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet fahéj
- 1 marék mazsola
- 210 g darált mák vagy dió
- 30 g édesmorzsa
Elkészítés:
a tészta:
- Az alapanyagokat előhűtjük. A tejet, tojássárgáját, vaníiliát és az élesztőt összekeverjük. (nem szükséges felfuttatni)
- A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk, belekeverjük a sót, a citromhéjat, majd a zsírral, és végül a tejjel összegyúrjuk.
- A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, majd cipóba felgömbölyítve, letakarva pihentetjük a hűtőben kb. 1 órát.
- Eztán kb. 20x25 cm-es lapokká nyújtjuk, eloszlatjuk rajta a tölteléket, úgy, hogy körben 1-1 cm-es rész elmaradjon. Két oldalsó szélét behajtjuk, majd feltekerjük.
- Kenjük le 1 tojássárgája és egy egész tojás keverékével, hagyjuk rajta megszáradni, majd kenjük át tojásfehérjével, és hagyjuk újból megszáradni.
- Ezután szurkáljuk meg, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
a töltelék:
- A töltelékhez a mákot/diót összekeverjük egy tálban az édesmorzsával.
- A többi hozzávalót összeforraljuk, és ezzel leforrázzuk a mákot/diót, és jól elkeverjük.
Eredeti recept: www.farkasvilmos.blogspot.com
A bejegyzés trackback címe:
https://zabkarika.blog.hu/api/trackback/id/tr1315340838
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.