Karácsony felé közeledve a mák sem maradhat ki a sütikből. Ez most a legnagyobb kedvenc, egy egyszerű mákos pite. Legtöbbször linzertésztából készül, így szeretjük a legjobban. néha kerül a tésztájába egy nagyon kevés sütőpor is, hogy egy kicsit levegősebb legyen. Ez most egy tejtermékmentes változat, ami egyébként nem igényelt nagy macerát, mert nem sok mindent kellett lecserélni a hagyományoshoz képest. A tészta- töltelék arányon persze lehet változtatni, ki, mit részesít előnyben. Nálunk -jó esetben- hasonló vastagságú minden réteg, a tésztát is szeretjük, nem csak a tölteléket. :)
Hozzávalók:
a tésztához:
- 500 g liszt
- 200 g kókuszzsír
- 200 g barna nádcukor
- 2 tojássárgája
- pici hideg víz
a töltelékhez:
- 500 g darált mák
- ízlés szerint barna nádcukor (kb. 100 g)
- 1 citrom reszelt héja
- kb, 1 dl kókusztej
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, annyi vizet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon.
- A tésztát kettéosztjuk, és mindkettőt a tepsink méretére nyújtjuk. (ez kb. egy 30 cm átmérőjű kör alakú tepsihez elég).
- A töltelék hozzávalóit összekeverjük. Annyi kókusztejet adunk hozzá, hogy a mák ne legyen nagyon morzsás.
- Az egyik tésztát beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, és befedjük a másik tésztalappal.
- A tészta tetejét megszurkáljuk, lekenjük a kimaradt tojásfehérjével (vagy csak egy részével), majd 180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.