A kedvenc fűszereim egyike a fahéj, szerintem bármit feldob. Most ebbe a kalácsba került töltelékként, és isteni finom lett, ráadásul a réteslisztnek köszönhetően a kalács állaga is teljesen más lett, sokkal puhább, kellemesebb.
Hozzávalók:
tészta:
- 1,5 dl meleg víz vagy növényi tej
- 1 nagyobb evőkanál barna nádcukor
- 15 g friss élesztő
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g rétesliszt
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
- 2 púpozott evőkanál puha kókuszzsír
töltelék:
- fahéj
- barna cukor
- kókuszolaj
Elkészítés:
- A langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral.
- A tészta többi hozzávalóit egy nagyobb tálba mérjük, majd a felfutott élesztővel együtt nem túl lágy, nem túl kemény tésztát gyúrunk (ha szükséges vízzel, vagy liszttel javítjuk az állagát).
- A tésztát letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Közben a töltelékhez összekeverjük a cukrot a fahéjjal, és annyi kókuszolajjal, hogy éppen csak összeálljon, morzsás legyen.
- Ha a tészta megkelt, 3 részre osztjuk, és mindegyiket hosszú, nem túl széles lappá nyújtjuk (kb.15 x 30 cm-esre).
- Mindegyik közepét hosszában megkenjük a töltelékkel, majd hosszában félbehajtjuk, és felsodorjuk a nyitott oldaláról kezdve. Kicsit összecsípjük a nyílást.
- Az így kapott 3 rudat összefonjuk, és sütőpapírral bélelt kenyérformába helyezzük, ás kb. 45 percet kelesztjük.
- A tetejét lekenjük a kimaradt, enyhén felvert tojásfehérjével. majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Egy kést beleszúrva ellenőrizhetjük, hogy elkészült-e. Nekem egy idő után le kellett takarni alufóliával a tetejét, hogy ne égjen meg.
- A kalácsot hagyjuk egy kicsit hűlni, mielőtt kiemeljük a tepsiből.
A bejegyzés trackback címe:
https://zabkarika.blog.hu/api/trackback/id/tr5313883130
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.