TejLe

...avagy le a tejjel

Meggyes-mákos rétes

Gyerekkorom másik nagy emlékezetes sütije. Nagymamám volt nagy szakértője...ha egyszer belendült, nem állt meg 5-6 asztalnyi szétterített tésztamennyiségig. És ugye legalább 5-6 féle töltelékig. Nem kérdés, hogy akkor a túrós volt a legnagyobb kedvenc, aztán meg a meggyes, vagy meggyes-mákos. Most maradok ez utóbbinál, habár csak egy asztalt fogtam be a húzogatáshoz. És tudjátok: a rétestészta akkor jó, ha az újságot alátéve, el lehet azt a tésztán keresztül olvasni! :)))

img_1371_1024x1024.jpg

Hozzávalók:

a réteslaphoz:

  • 25 g rétesliszt
  • 1 -2 evőkanál étolaj
  • 1 csipet só
  • kb, 2 dl víz

a töltelékhez:

  • darált mák 
  • barna cukor
  • pici víz/(növényi) tej vagy tejszín
  • meggybefőtt

Elkészítés:

  • A tésztéhoz egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk az olajat, majd a sós vizet, és puha, de kezelhető tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk (kb,10 perc). Ezalatt a tészta rugalmas, és sima lesz.
  • Cipót formázunk és megkenjük olajjal, majd letakarva pihentetjük 15-20 percet.
  • Közben a töltelékhez elkeverjük a darált mákot fele mennyiségű cukorral, és annyi folyadékkal, hogy a mák ne morzsálódjon. (nem kell sok folyadék!)
  • Egy körüljárható asztalt leterítünk egy tiszta terítővel, megszórjuk liszttel, és elkezdjük rajta nyújtani a tésztát egy nyújtófával, majd a kézfejünk segítségével óvatosan húzogatjuk a tésztát a közepéről kezdve, az asztalt körbejárva, hogy a tészta mindenhol egyenletesen hártyavékony legyen.Nem baj, ha néhol kilyukad, de igyekezzünk, minél kevesebb szakadást ejteni rajta.
  • Ha a tészta elég vékony, a vastagabb széleit körben levagdossuk.
  • Hagyjuk egy fél órát száradni, majd vékonyan megolajozzuk.
  • Egyenletesen megszórjuk a töltelékkel, de nem kell túl sűrűn, majd a terítő segítségével egy oldalról fegörgetjük a tésztát.
  • A rudat a tepsink méretéhez felvágjuk. vékonyan megkenjük olajjal, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket (hagyjunk köztük egy kis helyet).
  • 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://zabkarika.blog.hu/api/trackback/id/tr6713517943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Tejtermékmentes apróságok egy helyre gyűjtve - tőlem, és innen-onnan.

Naptár

április 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Receptlista

süti beállítások módosítása